שעון צירקדי

התאים שלנו בגוף יודעים מה השעה. 

זהו שעון ביולוגי שמסונכרן עם אור וחושך ועם סיבוב כדור הארץ. המחזוריות היומית הזאת נקראת "מקצב צירקדי". 

תפקידו לסנכרן בין האדם לבין הסביבה שלו, אשר נעה במחזוריות (יום ולילה, קיץ וחורף, וכד'). המטרה שלו היא להתאים את פעילותנו לעולם שסביבנו.
 המקצב הצירקדי מסדר את מחזורי השינה והערוּת שלנו עם מחזור האור והחושך , כך שאנו מרגישים ערים במהלך היום וצורך לישון לקראת ערב ולילה. 

הוא מכין את המעיים לעיכול מזון במהלך היום, ומסייע לנו לא להרגיש רעבים כשאנו ישנים בלילה. הוא קובע מתי אנו הכי ערניים (באמצע הבוקר), מתי הכוח השרירי שלנו הכי חזק (צהריים מאוחרים) ועוד... טמפרטורת הגוף ולחץ הדם גם עולים ויורדים במהלך היום. אפילו מערכת החיסון שלנו פועלת בלוח זמנים של 24 שעות, ומונחית על-ידי מקצב צירקדי.
במשך מיליארדי שנים, השמש הייתה מקור האור היחיד על פני כדור הארץ. רק לפני 150 שנים תומס אדיסון המציא את נורת הלהט. מאז כדור הארץ שלנו נעשה שטוף באור (ממליצה להעמיק בנושא "זיהום אור") אנו לוקחים כמובן מאליו את הנגישות והקלות להפעלת אור, אך אנחנו שוכחים לעצור ולחשוב מהיכן מגיע האור? ומה ההשפעות שלו על השעון הצירקדי בתוכנו?
אור מלאכותי בא להאריך את פעילויות היום אל תוך הלילה- יותר זמן של ערות ופעלתנות. אנו יכולים לבצע מגוון פעולות בכל שעה ביום.
שינה איכותית ושעון צירקדי מסונכרן הכרחיים לשמירה על תפקוד תקין של הגוף והמוח.

הפרעה בשינה יכולה להשפיע על המקצב הצירקדי וגם להיפך.

לדוגמא- אם נשארנו ערים בלילה בגלל צפייה במסך זה יכול להפריע לשעון הצירקדי שלנו. דוגמא זו היא ניתנת לתיקון ע"י כניסה למיטה בשעת ערב שמכניסה לשינת לילה טובה.  

טלפונים ניידים, מחשבים וטלוויזיות הם בעלי מסכי LED אשר פולטים כמויות גדולות של אור כחול. כחול הוא צבע האור שהרצפטורים של אור (יושבים באחורי העין) מאתרים הכי טוב. כאשר האור הכחול הזה מגיע מהשמש זה דבר טוב –קיבלנו מסר להישאר ערים, יש דיכוי של ייצור מלטונין ("הורמון השינה") ואנחנו לא נרגיש ישנוניים (על ילדים זה משפיע ממש חזק).

כאשר השמש שוקעת לא אמור להיות בסביבה יותר אור כחול טבעי, ולכן המלטונין מיוצר ואנו נעשים ישנוניים (חושך מעורר ייצור מלטונין).

שימוש במסכי LED בשעות החושך מתערב במקצב הזה על-ידי הפסקת ייצור המלטונין, בדיוק כפי שהשמש עושה. זה מונע מאיתנו להרגיש עייפים אפילו כשהגוף שלנו מוכן לישון. כשיש מעט מלטונין בסביבה יכול להיות קשה מאוד להירדם, אפילו בלילה. כדי למנוע את בלבול השעונים הצירקדיים שלנו, אנו צריכים לנסות לא להשתמש במכשירים אלקטרוניים בשעות החושך; עשוי להיות אפילו הכי טוב לשים אותם בחדר נפרד במהלך הלילה.
אז אם אתם מרגישים: -עייפות במהלך היום-רעב בלילות-תקיעות במשקל - כל הזמן בסטרס-חולי לעיתים תכופות-קושי להתרכז-קשיי שינה- תנודות במצב רוח…. יכול להיות שהמקצב הצירקדי שלכם יצא מאיזון.. 
יכול להיות שזה השעון הצירקדי שלך שיצא מאיזון ומזמין אותך להסתנכרן עם צרכי הגוף