הגוף שלנו זה מכונה מדהימה עם אלפי פונקציות (שאת חלקן אנחנו עדיין לא מכירים), אחת מהן היא של שמירה על טמפרטורה קבועה. כשהטמפרטורה בחוץ נעה בטווח של בין 12 ל-48 מעלות, גופנו מצליח לשמר פחות או יותר את אותה הטמפרטורה, עם תנודות של חצי מעלה למעלה או למטה (במצב בריא).
כדי לעשות זאת, משתמש הגוף בכמה אסטרטגיות: כשקר, הוא ממעט להעביר דם אל העור ובכך אוגר את החום בפנים ומגביר את קצב שריפת הקלוריות כדי להתחמם. כשחם בחוץ, הדם זורם מעט מהר יותר כדי להוסיף למאמצי הקירור וההזעה שעוזרת לקרר אותו שהטמפרטורות בחוץ גבוהות.
לקיץ הישראלי יכולות להיות כל מיני השפעות על גופינו:
עיקר הביטוי יהיה באזור הראש (חום עולה מעלה) – מיגרנות, פצעים בפה ובלשון, פנים אדומות, עיניים אדומות ושורפות,
וגם על יתר חלקי הגוף- בעיות עיכול שונות, כמו: עצירויות (החום מייבש) ובעיות שנפוצות בישראל – עצבנות, חוסר סבלנות והתפרצויות זעם.
1.צעד ראשון זה מודעות , קודם כל להבין אני: עצבני/סובל מאפטות כל קיץ/ משהו שונה קורה לי.. ורגע להיות עם זה
2.והצעד הבא- הוא להביא לאיזון מערכתי שיהפוך את האקלים הישראלי לנסבל יותר.
אז איך עושים את זה?
-לא להקשות על המערכת! "ההיגיון" של האדם המערבי, כשהטמפרטורות בחוץ עולות, יהיה להתיז על עצמו מים קרים או לחבק חזק את המזגן..אז זהו שלא..
פעולות אלו אמנם מציעות הקלה מידית בתחושת החום, אך לא תורמות לנו בטווח הארוך. כשאנחנו עושים זאת, קולטני החום בגוף מאותתים על הצניחה החדה בטמפרטורה והגוף שרוצה להיות באיזון= טמפ' קבועה, ישקיע הרבה מאמצים=אנרגיה לחזור להומאוסטזיס והמאמץ האנרגטי הזה בעצם מחמם אותנו.אז כן מקלחות באמצע היום, עדיף עם מים פושרים.
-שחם הנטייה שלנו זה לרצות לשתות משקה מוגז, קר ומפוצץ בסוכר (לא סתם ממליצים להגיש קולה קרה ) או אחרים (מים "בטעמים" =מים עם סוכר וחומרי טעם וחבריו). שתייה של משקאות כאלה, גורמים לאיבוד נוסף של מלחים ומינרלים ולייבוש הגוף, כך שזה מאוד מחמם. (כל מה שמוציא את הגוף מאיזון, יביא להשקעה אנרגטית גדולה שתגרום לתחושת חום)ובכלל מזון/משקאות קרים מאוד- מכניס לגוף טמפרטורות קיצוניות מידי שעלולות לפגוע ולהחליש את הגוף. כמובן שבקיץ כדאי לשתות יותר, אבל לא משקאות מוגזים/ממותקים "מיצים"
אז מה כן?:
מים, מים שהוספנו להם הפתעה (עלי לואיזה/עלי נענע/מנטה /עשב לימון/ענף רוזמרין/ עלי גרניום, פלחי לימון, גרדת תפוז, פרוסות מלפפון..), חליטות תה קרירות
פע"ג, כן, להמשיך גם בקיץ 💪🏽
גופם של אנשים שמתאמנים באופן סדיר מורגל בהתמודדות עם שינויי טמפרטורה, ומסוגל לקרר את עצמו ולחזור למצב מנוחה במהירות.
אז כמובן שבתנאים שנעימים לכם, אבל לא לוותר על שגרת אימונים
יכול להיות שבקיץ תעדיפו: שחייה על פני ריצה , להעביר את זמן הפעילות הגופנית לשעות הבוקר המוקדמות/ ערב או פשוט להזיע (אני מכירה כאלה שממש נהנים מזה, אני לא בינהם ..😅)
-רבים מאיתנו נמצאים שעות בחללים ממוזגים, אם כל היום ישבתם ב מזגן ואתם יוצאים החוצה ביום חמסין, אתם תושפעו מהחום הרבה יותר מאשר אדם שכבר היה חשוף לחום במהלך היום. קירור מוגזם בקיץ יוביל לעייפות וירידה כללית בתפקוד מערכת החיסון של הגוף. התוצאות לא יתבטאו תמיד בקיץ אלא יבואו לידי ביטוי לפעמים בסתיו או בחורף בהצטננויות תכופות, באלרגיות, בתחושות קור וחולשה ובכאבי גב ועייפות.
אפשר לנקוט בפעולות פשוטות כמו:
-לכבות את המזגן חצי שעה לפני שיוצאים החוצה,
-לשהות לפחות שעה בחוץ מידי יום
-להימנע משימוש במזגן שיש אפשרות לפתוח חלונות ולהנות מהרוח בחוץ…פעולות אלה יכולות להשפיע באופן דרמטי על הדרך שבה הגוף שלנו מגיב לחום.
להתרחק ככל האפשר מגגוני פח וכבישי אספלט שמתחממים לטמפרטורות גבוהות בהרבה משאר הסביבה ופולטים את החום לאוויר. אז אם בחרתם להיות בחוץ בשיא החום, כדאי להיות תחת צל של עץ.
-יש כל מיני דרכים שבהם אפשר לקרר את הבית גם בלי להדליק מזגן..:
-תלו וילונות על החלונות שפונים למזרח ולמערב
-שיורד החום פתחו את כל החלונות שתתאפשר תנועת אוויר, ובבוקר לפני שמתחמם סגרו אותם, כך הבית ישאר קר.
-הימנעו מבישול ארוך והפעלת מכשירים חשמליים כגון מדיח ומכונת כביסה במהלך שעות היום.
-אם אתם גרים בבית קרקע, אפשר לשים מאוורר מחוץ לחלון לכיוון החדר שינה , כך שיכניס אוויר קריר מבחוץ פנימה.
*הגוף שלנו משקיע אנרגיה בעיכול, ויש מזונות שבהם הוא משקיע הרבה מאוד אנרגיה, דבר שיכול להעיק עלינו מאוד בתקופות חמות.
אכילת מאכלים שומניים, כבדים וקשים לעיכול בימי הקיץ החמים תעלה את טמפרטורת הגוף שלנו.
המעיטו במזון כבד כמו: מזון שומני, שמנים, גלידות, מוצרי חלב, בשר .מזון מוגזם במלח, שמן וחלבון מהחי "מרתיחים" את הגוף מבפנים.
מה כן לאכול- מזונות מקררים:
ירקות ירוקים הם לרוב מקררים – מלפפון, שעועית ירוקה, אפונה, חסה, נבטים, סלרי, כרוב, תרד, מנגולד, ברוקולי, שעועית מאש, אצות, עלי גפן, במיה, צלפים, בזיליקום..הירקות הם המרכיב העיקרי העוזר לצינון הגוף בקיץ. הם תורמים לגוף נוזלים נוספים ומזינים את הגוף בויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון.
פירות : 2-3 מנות פרי ביום אמורות להספיק (בקיץ יש נטייה לאכול הרבה מידי פירות, מה שיכול להקשות על הגוף להכניס את הגלוקוז לתאים ומשם לעליה של הסוכר בדם והשלכותיה... אז אם אתם לא פירותניים, הקפידו להגביל את כמות הפירות). דוגמאות לפירות מקררים: תפוח עץ ירוק, אגס, אפרסק, דובדבנים, אוכמניות, פטל.
תבלינים, בעיקר תבלינים נייטרליים או מקררים קלות: עלי וזרעי כוסברה, זרעי שומר, זרעי סלרי, מי ורדים אמיתיים, מיורן, נענע, בזיליקום, זעפרן, עשב לימון.
שיטת הבישול בקיץ צריכה להיות קלילה :
1. סלטים טריים והרבה
2. הקפצה : אם כבר לבשל, מומלץ בישול מהיר בטמפרטורה גבוהה (על פני על בישול איטי בטמפרטורה נמוכה).
3. הנבטה דרך פשוטה להנבטה כוללת השריית זרעים,/קטניות במים ל-12 שעות, ולאחר מכן סינון במסננת או בכלי מחורר, תוך הנחת מגבת רטובה מעל. חשוב להרטיב את הזרעים ואת המגבת לפחות פעמיים ביום, למשך שלושה-ארבעה ימים נוספים ואז להעביר למקרר. ניתן להוסיף לסלטים או לירקות מוקפצים קלות או לבשל ממש מעט ולאכול ככה.
4. התססה שיטה נוספת שמאפשרת פירוק של הסוכרים על ידי מיקרואורגניזמים. מדובר בשיטה להכנת ירקות כבושים, כאשר חיידקי חומצת החלב, הנמצאים באופן טבעי על הירקות, הם היחידים שמסוגלים להתרבות ומתסיסים את הסוכרים שבירקות לחומצת חלב. דרך ההכנה היא להכניס את הירקות לתמיסת מי מלח בצנצנת סגורה, בתוספת שום ותבלינים, למשך מספר ימים עד שבועות.
5.לחלוט או לאדות את המזון.
יש צמחי מרפא עם תכונות "מקררות" , כדאי לשלב אותם בשתייה/תזונה במהלך היום:
היביסקוס, מנטה (חומר פעיל מנטול), הל, אלוורה,כמון, שוש קירח, כורכום (הכורכום הוא אמנם צמח חריף, אך מרירותו סותרת את האפקט המחמם של),זרעי כוסברה, עלי כותרת של ורד ROSA CENTIFOLIA..
קוסמטיקה ובשמים- עכשיו במיוחד (וגם באופן כללי), כדאי לשים לב מה מורחים על העור.חשוב להשתמש במוצרים טבעיים שלא סותמים את הנקבוביות של העור ולא מונעים את הנשימה שלנו דרך העור (העור הוא כמו הריאה השלישית).
בשמים, איפור, קרמים לא טבעיים, דאודורנטים עם אלומיניום וכו.. סותמים את נקבוביות העור וגורמים נזק למנגנון הפרשת הסבום הטבעי שאמור להתרחש כל הזמן על עורנו. הפרשת הסבון מגנה על העור ונותנת לחות.
קיץ נעים